2013. szeptember 9.

Hogyan spóroljunk?

Sziasztok!


Kép forrása
Saját tapasztalataimat szeretném megosztani a spórolással kapcsolatban. Egyetem mellett dolgozom is és nagyon szeretek vásárolni, általában csak úgy be szoktam menni a boltokba megnézni a kínálatot. Célirányosan is szoktam vásárolni, ha nagyon szükségem van valamire pl.: nadrág, felső stb. Általában ilyenkor csomó boltba bemegyek, de persze, hogy akkor nem találok olyat amit tetszene. Így sokszor a céltalan vásárlások során szoktam beszerezni a legtöbb cuccot. Ha nincs sok pénzed vagy nem akarsz sokat költeni ruhákra, kiegészítőkre, kozmetikumokra, akkor néhány tippet megosztok veletek.





1. Ha tényleg szeretnél spórolni, de vásárolni is mellette, akkor érdemes egy keretet erre a célra meghatározni. Átgondolom, hogy milyen várható kiadásaim lesznek és minden hónap elején eldöntöm, hogy mennyi pénzt szeretnék megspórolni. Ezt többé kevésbe be is tudom tartani és mindig igyekszem, hogy ne lépjem át a keretet. Előfordulhat, hogy váratlan kiadás ér, és emiatt nem tudom tartani a keretet, de ezért is jó, ha spórolunk, mert nem kell amiatt idegeskedni, hogy honnan fogjuk kifizetni.

2. Úgy is lehet spórolni, hogy pl. a 200ft-os érméket félreteszed és nem költöd el. Én kb. fél évig raktam félre a 200-asokat és 30000ft-ot spóroltam.

3. Ha valamire nagyon szükséged van, akkor érdemes előtte alaposan szétnézni, megnézni az akciókat, leárazásokat. Így ezáltal is lehet félretenni egy keveset, vagy mást is tudsz venni belőle. Pl. farmerra előbb utóbb szükség lehet, és ha érzed, hogy hamarosan szükséged lesz rá, akkor már érdemes előtte nézelődni. Lehet, hogy szerencséd lesz és ki tudsz fogni olcsón egy jó farmert. Szerintem felesleges több tízezer ft-ot kiadni egy ruhadarabért. Az, hogy valami drága még nem feltétlen jelenti azt, hogy minőségi is és évekig bírni fogja a strapát, meg persze meg is lehet unni és akkor a szekrényben fog állni.

4. Fontos, ha leárazásra kerül a sor, akkor próbáld meg csak azt megvenni, amire tényleg szükséged van. Ha úgy veszed meg, hogy "jaj, de olcsó, majd jó lesz valamire", akkor valószínű, hogy csak a szekrényben fog állni. Gondolt át, hogy be tudod-e illeszteni a ruhatáradba, lesz-e mivel felvenned. Ha nincs mivel felvenned, akkor az csak újabb költekezésbe fog vinni, hogy fel tud venni, amit egyébként olcsón szereztél be.

5. Kiegészítőkre sem érdemes sok pénzt kiadni. Nagyon gyorsan változik a trend és könnyen is meg lehet unni őket. Viszont, ha mégis szeretnél egy-két kiegészítőt beszerezni az új szezonra, de nem akarsz több ezer ft-ot kiadni egy karkötőért, nyakláncért, akkor érdemes más alternatívát keresni. Pl. ott az Ebay, Aliexpress  és egyéb külföldi rendelős oldalak, ahol ezeket pár száz forintért be tudjuk szerezni. Viszont ezen oldalakon található olcsó kínálat is túlköltekezésbe vihet. Mielőtt rákattintasz a Buy It Now gombra aludj rá pár napot. Nem egyszer jártam úgy, hogy nagyon tetszett valami, aztán pár héttel később már nem is igazán tetszett, vagy kiderült, hogy csapni való a minősége. Ilyenkor örülök, hogy még sem vettem meg, felesleges kiadás lett volna.

6. Ha nem tudod otthagyni ezek ellenére sem, akkor vedd meg, ha úgy érzed, hogy megteheted. Mindenkinél van olyan, hogy valamit nagyon szeretne és megtalálja belőle a tökéleteset. Akkor ugye nehéz nem megvenni.

+Tipp, ha dolgozol: Nálam sokszor még az is használni szokott, hogy ha meglátok valamit, amire egyébként semmi szükségem, akkor belegondolok, hogy hány órát dolgoztam azért a pénzért. Pl. 500ft-ba kerül valami, akkor azért kb 1 órát dolgoztam. Azután belegondolok egy nehéz órába a melóban, hogy mennyit szenvedtem, azért a kis pénzért, akkor inkább visszateszem és nem veszem meg.  Pedig mint tudjuk, a kicsit is meg kell becsülni. Persze, ha valakinek sok pénze van, akkor ő ugye ilyen apróságokkal nem fog foglalkozni, de ha nem keres valaki sokat, vagy még tanul, akkor érdemes megfontoltan, tudatosan vásárolni.

+Tipp, ha diák vagy: Ha kapsz zsebpénzt, akkor érdemes félretenni, ha tudod. Pl. otthonról is lehet a suliba kaját, innivalót vinni. Vagy a zsebpénzednek egy részét is, ha már csak 100-200ft-ot raksz félre naponta, azzal is előrébb vagy, és ha a szüleid nem tudnak/ nem adnak valamire pénzt, akkor a saját spórolt pénzedből is meg tudod venni.

Higgyétek el nagyon megnyugtató érzés, hogyha tudjátok, hogy van félretett pénzetek. Így ugye lehetnek céljaink rövidebb és hosszabb távon is, és elmondhatjuk, hogy azért spórolunk, mert szükségünk van pl. egy új laptopra, telefonra, fényképezőgépre, táskára stb.

Szoktatok spórolni? Van bevált módszeretek?

Puszi, Asu

2 megjegyzés:

  1. Én igyekszem spórolni, főleg az utóbbi néhány hónapban. Nagyon jó poszt volt, nekem tetszett ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Örülök, hogy tetszik. Remélem volt benne még hasznos tipp számodra :)

      Törlés